Controale pe linia siguranţei alimentelor la unităţile de procesare a cărnii, carmangeriile şi măcelăriile din judeţ – apărut în Ziarul Informația Harghitei, 13 septembrie 2022

Pagina 1
Controale pe linia siguranţei alimentelor la unităţile de procesare a cărnii, carmangeriile şi măcelăriile din judeţ Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita au efectuat, în prima jumătate a acestui an, 386 de controale la unităţile de procesare a alimentelor de origine animală din judeţ şi au recoltat peste 250 de probe, fiind constatate mai multe neconformităţi.
continuare în pag. a 5-a

Pagina 5
Controale pe linia siguranţei alimentelor la unităţile de procesare a cărnii, carmangeriile şi măcelăriile din judeţ urmare din pag. 1 într-un raport prezentat cu prilejul şedinţei lunare a colegiului prefectural se arată, între altele, că in ceea ce priveşte societăţile de procesare a cărnii s-a constatat că la două astfel de unităţi au fost două probe neconforme la parametrul Salmonella în carne tocată şi o probă de apă care nu era conformă la parametrul microbiologic, fiind luate măsurile necesare în astfel de situaţii.
Totodată, la o unitate de procesare a cărnii a fost identificată o probă pozitivă la Listeria monocytogenes, fiind sechestrată şi trimisă la neutralizare o cantitate de 23 de kilograme de cârnaţi afumaţi. Au fost dispuse acţiuni de igienizare multiple, fiind efectuate teste de sanitaţie pentru verificarea eficienţei dezinfecţiilor. Specialiştii consideră că, cel mai probabil, s-a ajuns la o astfel de situaţie deoarece nu au fost respectate procedurile de întreţinere şi de igienizare a utilajelor de lucru.
La o altă unitate de specialitate au fost constatate două deficienţe semnificative legate de etichetarea necorespunzătoare şi de procesarea a 500 de kilograme de carne de vită nemarcată.
A fost neutralizată întreaga cantitate de came, iar operatorul a primit o amendă în valoare de 50.000 de lei.
La un centru de sacrificare din judeţ a fost o probă neconformă la apă (E.coli), fiind dispusă revizia reţelei, efectuarea de acţiuni de dezinfecţie cu o unitate specializată şi creşterea frecvenţei examinării apei pentru parametri microbiologici. A fost notificat furnizorul care a recunoscut că a avut probleme cu calitatea apei din cauza unor lucrări, dar a făcut demersuri pentru remediere, proba recoltată ulterior fiind corespunzătoare.
în ceea ce priveşte controalele la carmangerii, DSVSA Harghita a informat că la două astfel de unităţi au fost identificate două probe pozitive la Listeria, fiind sechestrate 8,2 kilograme produse din carne şi dispuse măsurile necesare.
Probleme au fost constatate şi în cazul altor carmangerii din judeţ. De pildă, la una dintre acestea a fost depistată o probă pozitivă la Salmonella din carne tocată. Fiind vorba despre un criteriu de siguranţă a alimentului au fost făcute notificările necesare, dar produsul respectiv fusese comercializat în totalitate.
Cazul nu a făcut obiectul unei alerte naţionale deoarece unitatea respectivă era una mică, cu un singur punct de desfacere local. Au fost dispuse măsuri de igienizare, iar testul de sanitaţie şi proba suplimentară recoltată au fost corespunzătoare. A fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 1.200 de lei pentru manipularea necorespunzătoare a produselor.
Referitor la verificările efectuate la măcelării, DSVSA Harghita a precizat că principalele neconformităţi au fost legate de igiena în spaţiile de lucru, depozitarea, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare. S-a dispus confiscarea a 21,76 de kilograme de carne de porc ca urmare a unei notificări primite prin sistemul de specialitate, fiind vorba despre o suspiciune de pestă porcină africană, se mai arată în raportul DSVSA Harghita.
E. GROZA